De Telegraaf 29 SEP 2016 Bart Mos
Amsterdam – Op een dag word je wakker en blijkt je hypotheek niet langer bij je vertrouwde bank, maar bij een steenrijke veevoerproducent te zijn ondergebracht.
Eind december vorig jaar krijgt Brom (50) de schrik van zijn leven als hij in de mail een bericht ontvangt van Van Lanschot Bankiers. De bank meldt in drie zinnen dat de hypotheek voor zijn winkelpand en enkele aangrenzende woonhuizen niet langer bij Van Lanschot loopt, maar per direct is overgenomen door het vastgoedbedrijf van multimiljonair en Quote 500-lid Piet Brokking. Brom is verbijsterd, aangezien Van Lanschot hem niet heeft geïnformeerd over de overdracht of toestemming gevraagd.
Hoe dit kan? Directeur Brouwer van Brokking Onroerend Goed, die in het verleden als boekhouder optrad voor de hoogbejaarde ouders van Brom, blijkt zich bij Van Lanschot te hebben opgeworpen als ‘bemiddelaar’ namens de gehele familie Brom. De bank gelooft hem, zonder dit te controleren.
Binnen een week na het ‘kapen’ van diens hypotheek, worden door de nieuwe kredietverlener de duimschroeven bij Brom aangedraaid. Zo blijkt uit facturen dat Brokking (die zich intussen ook mede-eigenaar van de winkel heeft gemaakt) de huur van Broms winkel plotseling met ruim 50% verhoogt en dat Brom maar liefst 85% boeterente moet betalen over achterstallige huurbetalingen. Brom krijgt van Brouwer te horen dat Brokking hem in een faillissement zal duwen, als hij weigert mee te werken. Bij een faillissement zou Brokking het vastgoed (vier appartementen en het winkelpand) in het gewilde Amsterdam-Zuid in handen krijgen.
In een kort geding eist Brom morgen dat Brokking meewerkt aan het elders onderbrengen van de financiering van zijn winkel en appartementen. Zijn advocaat Hendrik-Jan Bos hekelt ook de rol van de bank: ,,Van Lanschot Bankiers heeft een dubieuze rol gespeeld. De bank wil van vastgoedfinanciering af en heeft hier haar kans schoon gezien door de lening van Brom aan diens tegenstander te verkopen.”
Bij de AFM wil men niet ingaan op het onderzoek naar de bankierende Brokking. Wel constateert de toezichthouder dat zijn vastgoedbedrijf niet over een vergunning beschikt, en dat er wordt opgetreden tegen kredietverlening zonder vergunning.
Brokking en Brouwer wilden niet reageren.